Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir?

Son günlerde özellikle kira fiyatlarındaki olağanüstü artışlar dolayısıyla kiraya veren ve kiracı arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar bir hayli artmıştır. Özellikle devletin de bu işe müdahil olması ve Türk Borçlar Kanunu'na eklenen bir ek madde ile kira üst sınırına yeni bir sınırlama getirmesi ile bu uyuşmazlıklar son dönemin en çok ortaya çıkan uyuşmazlıklarından biri haline gelmiştir. Bununla birlikte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından en çok sorulan sorulardan biri de Kira Sözleşmesi Hangi Durumlarda Feshedilebilir? olmaya başlamıştır.

Birer sene olarak uzatılan kira sözleşmelerinde her sene sözleşmenin bitiminden en az 15 gün önceden kira sözleşmesini yenilemeyeceğini bildiren taraf sözleşmeyi sona erdirebilir. Fakat burada kiraya veren için bir sınırlama getirilmiştir. Kiraya verenin bu hükme dayanarak kira sözleşmesini sona erdirmesi için kira sözleşmesinin en az 10 yıldır devam ediyor olması ve 10 yıldan sonraki yıllarda da kiraya verenin yeni kira yılından en az 3 ay önce sözleşmeyi yenilemeyeceğini karşı tarafa bildirmesi gerekmektedir.

Diğer sebeplerin tamamı için bu sebeplerin dava yoluyla ileri sürülmesi gerekmektedir. Bu sebepler; Gereksinim, Yeniden İnşa ve İmar sebebiyle kira sözleşmesinin feshi, Yeni Malikin Gereksinimi Sebebiyle Kira Sözleşmesinin Feshi, Kiracının Tahliye Taahhütnamesi vermiş olması, Kiracının kira bedelini ödemediği için kendisine 1 kira yılı içerisinde 2 haklı ihtar gönderilmiş olması, Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması ve kiraya verenin kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyor olması.

Avukata Sor Hemen Ara