Dolaylı ve somut tehlike

Dolaylı ve somut tehlike

Dolaylı ve somut tehlike

Ceza hukuku, toplum düzeninin korunması ve suç işleyen kişilerin cezalandırılması amacıyla belirlenen hukuki kuralları içeren bir hukuk dalıdır. Ceza hukukunda yer alan suç tipleri, suç işleyenin hareketine veya oluşturduğu tehlikenin niteliğine göre çeşitlilik göstermektedir. Bu makalede, ceza hukukunda yer alan dolaylı ve somut tehlike suç tipleri detaylı bir şekilde ele alınacak ve açıklanacaktır.

Öncelikle, dolaylı tehlike suç tipinden bahsedelim. Dolaylı tehlike, suçun henüz tamamlanmamış olmasına rağmen olası bir tehlikenin varlığını içeren suç tipleridir. Yani suçun tamamlanmasına gerek olmasa da, suç işleyenin hareketiyle sonuçta doğacak olan tehlikenin varlığı kanıtlandığı takdirde suçun oluştuğu kabul edilir. Örneğin, taksirle bir kişinin hayatını tehlikeye sokma suçu, dolaylı tehlike suç tiplerindendir. Bu suçta suç işleyen kişi, bir kişiyi doğrudan tehlikeye atmamış olsa da, ihmali bir şekilde bir olayın meydana gelmesine yol açmış ve bu olay sonucunda bir kişinin hayatını tehlikeye atmıştır.

Diğer taraftan, somut tehlike suç tipleri, suç işleyenin hareketinin doğrudan bir tehlikeye yol açmasını içeren suç tipleridir. Suçun tamamlanması için o tehlikenin gerçekleşmesine gerek yoktur, yani suç işleyen kişi, tehlikenin var olduğunu kabul etmişse ve bu tehlikenin gerçekleşmemesi suç işlemesine engel olmamışsa suç tamamlanmış kabul edilir. Örneğin, kişiyi öldürmeye teşebbüs suçu somut tehlike suçlarındandır. Suç işleyen kişi, bir kişiyi doğrudan öldürmeye yönelik bir harekette bulunmuş olsa da, bu kişiyi öldürememiş olsa bile suç tamamlanmış sayılır çünkü kişinin hayatını tehlikeye atmış ve suçun maddi unsurları oluşmuştur.

Suç tipleri arasında dolaylı ve somut tehlike suçları arasındaki en önemli fark budur. Dolaylı tehlike suçlarında suç işleyen, tehlikenin gerçekleşmesine neden olmasa bile olası bir tehlikenin var olduğunu kabul etmiş ve bunu göze almıştır. Somut tehlike suçlarında ise suç işleyen kişi, tehlikenin gerçekleşmesine yönelik bir harekette bulunmuş ve bu tehlikenin gerçekleşmesini engellemek suç işlemesine engel olmamıştır.

ceza hukukunda yer alan suç tipleri, dolaylı ve somut tehlike olmak üzere iki ayrı grupta incelenir. Dolaylı tehlike suçları, henüz gerçekleşmemiş olan bir tehlikenin varlığını içerirken, somut tehlike suçlarındaysa suç işleyenin hareketi doğrudan bir tehlikeye yol açar. Her iki suç tipi de ceza hukukunda önemli bir yere sahiptir ve suç işlemeye teşebbüs etmeyi içeren suç tiplerini de içerir."

Avukata Sor Hemen Ara